top of page

Uutiset

Uutiset kokoaa yhteen tiimimme asiantuntijoiden kirjoittamia ajankohtaisia blogipostauksia sekä uusimpia asiakastöitämme. Tutustu alta uusimpiin julkaisuihimme.

Esittelyssä tekoälyratkaisukehittäjä Elina Sarpola


1. Sinulla on mielenkiintoinen tausta IT-alalle ja tekoälyn hyödyntämiseen ohjautumisessa. Kerrotko siitä?


Polkuni on kenties hieman epätavallinen. Olen pienestä pitäen rakastanut numeroita ja piirtämistä. Yliopistossa päädyinkin opiskelemaan kansantalous- ja tilastotiedettä.


Työuralla hakeuduin pian asiakasanalytiikan pariin, ensin Shellillä ja sitten Soneralle. Ala alkoi joitakin vuosia sitten muuttua työkalujen ja menetelmien osalta täysin. Sen myötä opettelin mm koodaamaan.


Onnekseni tiemme kohtasivat ja pääsin tiimiisi kehittämään tekoälyratkaisuja. Tein ”opintomatkan” Finnairin asiakasanalytiikasta vastaavaksi ja nyt viimein takaisin tuttujen huippuosaajien tiimissä täällä PL:ssä.


2. Olet intohimoinen ja syvällisesti asioihin perehtyvä ammattilainen. Mitkä asiat ovat tällä hetkellä erityisen kiinnostavia mielestäsi ja minkä tyyppisiin asioihin haet vastauksia?


Kiitos <3 Minulla on palava intohimo tuottaa hyvinvointia datalla. Datan avulla voidaan ymmärtää potilaspolkuja, tukea ennaltaehkäisevää työtä, todentaa toimien vaikuttavuutta, tehostaa niukkojen resurssien kohdentamista jne. Datalla voidaan tehdä monenlaista hyvää ja lista on liki loputon.


Aiheita jotka koen erityisen merkityksellisiksi, ovat mm syrjäytymisriskissä olevien lasten ja nuorten varhainen tunnistaminen, työkykyriskin syntymekanismien ymmärtäminen sekä ikäihmisten toimintakyvyn säilymisen tukeminen.


3. Sote-sektorilla tekoälyn hyödyntäminen on tällä hetkellä vielä alkutekijöissään. Sote-tiedon toisiokäytön laki mahdollistaa uudella tavalla tiedon hyödyntämisen. Missä näet suurimmat potentiaalin? Vinkiksi lainsäätäjille - mihin muihin tietojoukkoihin haluaisit päästä käsiksi, jotta polttaviin ongelmiin päästään pureutumaan.


Toisiolaki oli upea edistysaskel. Tukiälyratkaisumme pystyvät jo hoitajaa simuloiden tunnistamaan mm orastavaa laitoshoito- ja työkykyriskiä. Lainsäädäntömme ei kuitenkaan harmiksemme vielä salli näiden käyttöönottoa ja toisiolaille tarvittaisiinkin jatkoa.


Jo sote-datat auttaa monien kehityspolkujen ymmärtämisessä, mutta mm koulu-datat, harrastus- ja muut 3. sektorin datat sekä poliisidatat täydentäisi kokonaiskuvaa huolihälytyksille.


4. Olet ollut Productivity Leapissa 1,5 vuotta. Oletko ollut tyytyväinen ison monikansallisen IT-yrityksen ja lentoyhtiön jälkeen?


Olen ollut hyvin tyytyväinen! Itselle on tärkeää työnteon joustavuuden lisäksi osaava, substanssia ymmärtävä johto ja alansa huippua edustavat kollegat. PL:ssä on nämä kaikki.


Lisäksi on vahva visio siitä miten koko sotesektori tulee saamaan parhaan hyödyn datastaan. Ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen, vaan osataan suositella oikeat ratkaisut vankkaan kokemukseen pohjaten.


5. Minkä parissa tällä hetkellä työskentelet?


Saimme juuri valmiiksi Espoon kaupungille ensimmäisen tekoälyratkaisumme. Nyt teen työtä Keusoten avopalveluiden kysyntäennusteen parissa ja valmistaudun SiunSoten ensimmäisen casen aloitukseen.


Aivan upeita projekteja kaikki, aivan huikeaa saada olla mukana uudistamassa sote-tiedolla johtamista!

Kommentare


bottom of page