top of page

Uutiset

Uutiset kokoaa yhteen tiimimme asiantuntijoiden kirjoittamia ajankohtaisia blogipostauksia sekä uusimpia asiakastöitämme. Tutustu alta uusimpiin julkaisuihimme.

Hyvinvointialueen tietojohtamisen ratkaisu Keusotelle


Yleiskuva asiakkaista Pärjääjämallin mukaisesti ryhmiteltynä
Yleiskuva asiakkaista Pärjääjämallin mukaisesti ryhmiteltynä

Projekti: Tietovarastoratkaisu

Asiakas: Keusote, Keski-Uudenmaan sote

Toteutusympäristö: Azure Cloud Services

Tietovarasto: Snowflake

Käsitemallinnusväline: Ellie

Mallinnusmenetelmä: Käsitemallipohjainen Data Vault 2.0

Automatisoinnin väline: WhereScape 3D + RED

Koneoppiminen: Azure Databricks


 

Hyödyt:


· Tietojohtamisen keskeinen ratkaisu

· Kokoaa tietoa monesta eri järjestelmästä

· Monipuolinen raportointimahdollisuus

· Tukee organisaation strategiaa

· Helpottaa resurssien mitoittamisessa

· Auttaa laatimaan ennusteita


 

Keusote haluaa olla tiedolla johtamisen kärjessä


Tiedolla johtaminen on avainasemassa sote-palveluiden järjestämiseen ja tuottamiseen. Jotta sote-palvelujärjestelmää voidaan menestyksekkäästi johtaa, tarvitaan runsaasti strategista kyvykkyyttä tietojohtamiseen sekä sen tekniseen toteutukseen. Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä eli Keusote on kokenut saaneensa lottovoiton, kun Productivity Leap on toiminut organisaation tietojohtamisen asiantuntijatiimissä tasavertaisena kumppanina.


Keusoten vastuulla on noin 200 000 asukkaan alueella sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen ja tuottaminen. Keusoten toiminta-alue ulottuu Hyvinkään, Järvenpään, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten ja Tuusulan alueelle. Parhaillaan Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymässä valmistaudutaan muutokseen, jossa organisaatiosta tulee hyvinvointialue.


– Organisaatiomme on vielä nuori, ja palveluiden järjestämisvastuu on ollut vasta noin kolmisen vuotta. Jotta hyvinvointialue pystyy toimimaan tehokkaasti ja tarjoamaan niitä palveluja, joita alueen asukkaat tarvitsevat, tarvitaan oikeaa ja ajantasaista tietoa ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista sekä tarjolla olevien palveluiden vaikuttavuudesta ja kustannuksista. Haluamme olla tiedolla johtamisen kärjessä, tiivistää Keusoten tietohallintopäällikkö Tuomas Hujala. Hujala vastaa tietojohtamisen tiimistä Keusotessa.


Yhdenmukaiset käsitteet työn pohjana


Muutama vuosi takaperin Keusoten organisaatiossa kilpailutettiin osaamista tietojohtamiseen. Strategiseksi kumppaniksi osaksi tietojohtamisen tiimiä valikoitui tuolloin Productivity Leap. Tietojohtamisen tiimi lähti yhteistyössä asemoimaan Keusoten organisaation strategiaa ja toteuttamaan tietojohtamisen ratkaisumalleja.


Projektin edetessä tiimi on toteuttanut hypoteesikanvaasi-työpajoja yhteistyössä sote-toiminnan edustajien kanssa. Työpajojen tarkoituksena on ollut muun muassa selvittää strategialähtöisesti keskeisimpiä mittareita ja päätöksentekotilanteita aihealueiden ja ilmiöiden osalta.


– Keusotessa lähtöjärjestelmäkenttä on monimutkainen. Monella toimijalla voi olla useita eri tietojärjestelmiä sekä sovelluksia, joista kaikista tehdään raportointia. Tavoitteenamme hypoteesikanvaasi-työpajoissa on ollut yhdenmukaistaa käytettävät käsitteet, jotta voidaan vaikuttaa kirjaamiseen ja sitä kautta kerättävän tiedon sekä mittareiden laatuun. Eli käytännössä selvitämme, millä tiedolla on järkevää johtaa sote-palvelujärjestelmää, Hujala selventää.


Hujala arvostaa ennen kaikkea Leapin sitoutuneisuutta, innovatiivisuutta sekä ammattimaista yhteistyökykyä projektissa.

Sitoutunut ja osaava kumppani


Tällä hetkellä projektissa on edetty siihen pisteeseen, että on voitu tehdä ensimmäiset ennustemallit. Niin sanotussa pärjääjämallissa on tarkasteltu Keusoten alueen ikääntyneiden palvelurakennetta sekä luotu neuroverkko ennustamaan asiakassiirtymiä pärjääjämallin asiakassegmenteissä.


– Kaikki Suomen sote-organisaatiot pohtivat parhaillaan samoja asioita. Meillä kävi onni, kun saimme kovan luokan osaajat rakentamaan tietojohtamista, Hujala toteaa tyytyväisenä.


Hujala arvostaa ennen kaikkea Leapin sitoutuneisuutta, innovatiivisuutta sekä ammattimaista yhteistyökykyä projektissa.


– Olemme tehneet Leapin kanssa tiivistä yhteistyötä, ja uskon, että olemme ottaneet jättimäisiä harppauksia juuri heidän huippuosaamisensa ansiosta. Leap tuo uusia ideoita projektiin ja heillä on palo kehittää Keusoten asioita. Kumppanimme laaja-alainen sosiaali- ja terveysalan tuntemus sekä ykköskyvykkyys tietojohtamisessa vievät projektia eteenpäin isoin askelin, hän iloitsee.


Kehitystyötä ketterämmin


– Olemme yhdessä Leapin kanssa ottaneet käyttöön ketterän kehityksen menetelmät. Scrum-tiimissä ei erotella tekijöitä toisistaan, vaan kaikki toimivat tasavertaisesti yhteistyössä ja pyrkivät kohti yhteistä tavoitetta. Teemme työtä päivittäin yhdessä, ja Leap ei tunnu meidän näkökulmastamme erilliseltä toimittajalta, vaan täysin sitoutuneelta kumppaniltamme, Hujala kertoo.


Toimivaan tiimityöskentelyyn on tarvittu myös nykyaikaista toimintaympäristöä. Jotta Leap on voitu ottaa osaksi organisaatiota ja kiinteäksi tiimin jäseneksi, on pitänyt luoda mahdollisuudet yhteisöllisyyteen. Kaikille tiimin jäsenille on annettu tilaa itsenäiseen tekemiseen.


– Kehitystiimillemme on annettu paljon luottamusta ja vastuuta. Leapin asiantuntijat voivat myös olla suoraan yhteydessä organisaatiomme työntekijöihin ja heillä on laajat valtuudet toimia itsenäisesti. Työ etenee tehokkaasti ilman monimutkaista päätöksenteon hierarkiaa. Tämä edellyttää tietysti, että meillä on vahva johdon tuki taustalla. Koko organisaatio joustaa ja uskaltaa edetä kohti strategisia tavoitteita, Hujala kertoo.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page